{ "title": "İnsülin İğnesi", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/insulin-ignesi.jpg", "date": "19.01.2024 20:11:17", "author": "Öztarhan", "article": [ { "article": "
İnsülin iğnesi, kan şekerini belirli bir seviyede tutmak için uygulanır. Ancak bu seviyenin korunması için, enjeksiyonun doğru yapılması gerekir. Bu yüzden insülin iğnesinin nereye yapıldığı, nasıl ve ne şekilde yapıldığı önemlidir. Vücuda verilen insülinden fayda sağlamak buna bağlıdır. İnsülinin etkinliği üzerinde enjeksiyon yapılan yer, derinlik, insülinin emilme hızı, enjeksiyonun yapıldığı yere masaj uygulanması, sıcak uygulama, egzersiz gibi faktörler etkili olabilir.

Enjeksiyon yapılan yerin önemi: İnsülin iğnesi bacak, kol, kalça ya da karın bölgesine yapılabilir. Bu bölgeler dışında insülin iğnesinin uygulandığı alanda cilt ve adale arasında kalan cilt altının yani yağlı dokunun kalınlığı çok önemlidir. Kaslı alana yapılan insülin daha hızlı etki eder ve bu etki daha kısa süreli olur. İnsülin iğnesinin vücudun neresine yapılacağının belirlenmesi gerekir. Bazı alanlardan insülin daha hızlı kana karışır. İnsülinin en hızlı kana karıştığı alan karın bölgesidir. Kollardan yapıldığında, daha yavaş etki eder. En yavaş kana karıştığı alan ise kalça bölgesidir. Bu yüzden farklı alanlara uygulanan insülin enjeksiyonunda, kan şekeri farklı seviyelerde olur. Ayrıca cildin, yağ dokusunun ve kanın sağlıklı kalması için, insülin iğnesinin her defasında farklı alanlara yapılması gerekir. Bu durum rotasyon olarak tanımlanır. İnsülin iğnesi uygulayacağınız yerlerin rotasyon sırasını düzenli şekilde belirlemeniz gerekir. Bunları kayıt altına alarak, düzenli şekilde enjeksiyonu uygulayabilirsiniz.

İnsülin iğnesinin yapılması: İğne yapılırken 45 derecelik açıyla batırılmalıdır. Bazı durumlarda 90 derecelik açıyla uygulanabilir. Fakat bunun için cilt altı dokusu iğne uzunluğundan daha kalın olmalıdır. Kas içine iğne yapılmaktan kaçınılmalıdır. Burada insülin daha hızlı emileceğinden ağrı meydana gelebilir. Standart olan insülin enjektörleri 12,7 mm uzunluğunda iğneye sahiptir. İnsülin kalemlerinde 8 mm'lik iğneler kullanılmaktadır. Daha kısa olan iğneler ise ergenlik döneminde olan çocuklara uygundur. Küçük çocuklara, fazla kilolu olmayanlara, zayıflara 45 derecelik açıyla enjeksiyon uygulanmalıdır. Kısa iğneler kullanılırsa, 90 derecelik açıyla enjeksiyon yapılabilir.

İnsülin tedavisi konusunda hastalar mutlaka eğitim almalıdır. İnsülin iğnesi her gün düzenli olarak aynı saatte uygulanmalıdır. Bu nedenle hastalar iğneyi kendi uygulamalıdır. Çünkü her gün uygulandığı için iğneyi yaptıracak kişi bulunmayabilir. İnsülin iğnesi yapılan bölge mutlaka sabunlu suyla temizlenmelidir. Buraya alkolle temizlik yapılmasına gerek yoktur. Enjeksiyon uygulandıktan sonra 5-6 saniye beklemeli ve insülinin emilimi sağlanmalıdır. Daha sonra iğne geri çekilmelidir.

İnsülin iğnesi yapılırken ağrı nasıl azaltılabilir?
İnsülin iğnesi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
" } ] }