{ "title": "İnsülin Direnci", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/insulin-direnci(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:27:29", "author": "Tayyibe", "article": [ { "article": "
İnsülin direnci, vücudumuzdaki hücrelerin insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. İnsülin pankreasın beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Bu hücreler pankreasta Langerhans adacıklarında yer almaktadır. Buradan salgılanan insülin tüm vücudumuza dağılmakta ve bütün hücrelerimize glukoz molekülünün girşini sağlamaktadır. Bu sayede kan şekerimiz kontrol altında tutulmaktadır.

İnsülin ayrıca hücrelerimizin büyümesini de kontrol etmektedir. İnsülin direncinde hücreler insüline karşı duyarsızlaşarak glukoz molekülünü hücre içerisine almamaktadır. İnsülin direnci olan kişilerde kan şekeri yükselmektedir. İnsülin hormununun fonksiyonu yitirmesi nedeniyle pankreastan daha fazla insülin salgılanmakta ve insülinin kan seviyesi de artmaktadır. İnsülin direnci olan kişilerde kan şekerini düşürmek için dışarıdan verilen insülin tedavisi etkili olmamaktadır. İnsülin direnci vücutta diyabetin yan etkilerinde artış ve kalp damar hastalıkları riskinde artışa neden olmaktadır.

İnsülin Direnci Neden Olur?

Her ne kadar genetik nedeler tam olarak açıklanamasa da birçok araştırmada ırsi geçiş gözlenmiştir. Ayrıca birçok ilaç da insülin direncine neden olabilmektedir.

1. Yüksek tansiyon kolesterol ve bel çevresindeki yağlanma ile karakterize olan metabolik sendrom.

2. Obezite.

3. Hamilelik.

4. Stres ve depresyon.

5. Enfeksiyon.

6. Hareketsizlik ve kilo alımı.

7. Steroid kullanımı.

Gibi birçok durum insülin direncine neden olabilmektedir.

İnsülin Direnciyle Diyabet Arasındaki İlişki

Tib2 diyabet ilerleyen yaşlarda obezite ile ortaya çıkan bir diyabet tipidir. İnsülin direnci tib2 diyabet gelişimini hızlandırır. Uzun yıllar kan şekeri ve kan insülin seviyeleri normal seyreden kişilerde aniden insülin direnci gelişebilir. Yüksek insülin seviyeleri genellikle obez, yüksek tansiyon ve kollestrolü olan kişilerde görülür. Kan şekeri seviyesi ile insülin seviyesindeki artış insülin direnci tanısında önemlidir. İnsülin direnci olan kişilerde özellikle yemek yedikten sonra artan kan şekeri seviyesini dengelemek için pankreastan fazla miktarda insülin salgılanır. Fakat insülin vücuttaki hücreler üzerinde etkisiz olduğu için kan şekeri hızla yükselir. Tib1 ve tib2 diyabet ayrımın da kan şekeri seviyesinin yüksekliğinden daha çok kan insülin seviyesinin yüksekliği daha önemlidir.

Karciğer Yağlanması ve İnsülin Direnci

Karciğer yağlanması çoğunlukla insülin direnci olan kişilerde görülür. Vücutta artan glukoz yağ hücrelerine dönüştürülür. Buda karaciğerde yağlanma olarak ortaya çıkar. Karaciğer yağlanması karaciğer fonksiyonlarını bozar ve ilerleyen evrelerde siroz ve karaciğer kanserine neden olur.

Cilt Lezyonları

İnsülin direncin de artan kolesterol seviyeleri nedeniyle “Acanthosis Nigricans” adı verilen cilt lezyonlarına rastlanır. Bu lezyonlar kahve çekirdeği görünümde olup bu lezyonlara özellikle eklem bölgelerinde rastlanır.

Büyüme Anormallikleri.

İnsülin direncinin çocuklarda görülmesi çok daha ciddi tıbbi durumlara neden olabilir. Özellikle hormonal ve seksüel gelişim yavaşlar. Ayrıca glukoz hücre içerisine giremediğinden dolayı vücuttaki enerji ihtiyacı karşılanamaz. Bu nedenle boy kısalıkları, hipogonadizm gibi patolojiler görülür.

İnsülin Direnci Nasıl Teşhis Edilir?

Risk faktörü taşıyan kişilerde hekim tarafından detaylı bir öykü alınır, fizik muayene ve basit laboratuvar testleriyle teşhis konulabilir. Kanda yüksek glukoz seviyesi ile insülin seviyesini aynı ayna yüsek bulunması tanı koydurucudur. Bazı durumlarda kan glukoz düzeyi normal iken insülin seviyesinin tek başına yüksekliği de insülin direnci olarak kabul edilir. Ancak bu durumda hastada henüz diyabet belirtileri ortaya çıkmamıştır.

İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsülin direnci tedavisinde vücudun ihtiyaç duyduğu insülin miktarı azaltılmalı ya da hücrelerin insüline olan duyarlılığı arttırılmalıdır. İnsüline olan ihtiyacın azaltılmasında günlük diyetlerde karbonhidrat kısıtlaması yapılır. Kan glukoz seviyesini hızla yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli besinler adı verilir. Rafine edilmemiş şekerler, beyaz ekmek, rafine edilmemiş mısır ürünleri ve nişasta oranı yüksek patates ürünleri yüksek glisemik indeksli karbonhidratlara örnektir. Kahverengi un ile üretilmiş unlu mamuller, sebze ve meyveler, bezelye gibi yiyecekler ise düşük glisemik indeksli karbonhidratlardır. Düşük glisemik indeksli yiyecekler ile beslenmede vücut insülin direnci azalır. Modern çağın beslenme düzenin de yer alan fast food tarzı yiyecekler yüksek glisemik indekse sahip olduklarından dolayı insülin direnci gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

" } ] }