{ "title": "İnsülin Direnci Nedir", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/insulin-direnci-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 18:07:53", "author": "Nebâlet", "article": [ { "article": "
İnsülin direnci nedir, pankreastan salınan insülin hormonu yağ, kas ve karaciğer gibi kan şekeri kullanan dokulara şekerin kullanılmasını ve alınmasını sağlayan bir hormondur. Dokularda insülin direnci bulunuyorsa şekerin dokular tarafından kullanılması, alınması ve yakılması güçleşir. Bu insülin salınımını arttırır. Yani pankreas daha fazla çalışarak, daha fazla insülin üretmeye başlar. Bu vücutta açlığa, daha fazla yemek yemeye sebep olarak kısır bir döngüye neden olur. Bu insülin rezervinin azalmasına ve hipertansiyon, obezite, ateroskleroz gibi kronik seyirli hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. İnsülin direncinin toplum içinde artması teknoloji alanındaki gelişmelerle bağlantılıdır. Ulaşımda araçların kullanılması, masa başı çalışmaları, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun zaman geçirilmesi vücuttaki yağ oranını arttırmakta ve insülin direncine zemin hazırlamaktadır. İnsanların kalorisi yüksek hazır gıdaları tüketmesi rahatsızlığın oluşmasını hızlandırmaktadır.

İnsülin direncinin oluşma sebebi nedir?

İnsülin direncinin oluşması sağlıksız beslenme koşullarından, hareketsiz yaşam tarzından ve genetik yatkınlık sonucunda meydana gelir. En sık yaşanma sebebi genetik yatkınlık olsa da günümüzdeki beslenme koşullarının hazır gıdalardan oluşması ve kişilerin daha az hareket ederek yaşamlarını sürdürmesi nedeniyle, insülin direnci toplumu yaygın olarak etkileyen bir sorun haline gelmiştir.

İnsülin direnci ve kilo problemleri

İnsülin direncinin bulunması kişilerin kilo vermesini zorlaştırmaktadır. Bu sorunu yaşayan kişiler daha fazla acıkmakta ve çabuk yorulmaktadır. Bunun yanında sabırla yapılan beslenme programı, düzenli spor yapma gibi etkinlikler insülin direncinin kırılmasına neden olur. Bu kişiler hayat boyu diyetlerini ve hareketlerine dikkat etmelidir.

İnsülin direncinin belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler rahatsızlığın en belirgin özellikleridir. Kişilerin kilo verememekten yakınması ve kilolarından şikâyetçi olması insülin direnci başta olmak üzere bununla ilişkili hastalıklar açısından taranmalıdır.

İnsülin direnci hangi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar?

Yapılan araştırmalar rahatsızlığın kanser ve obezite arasındaki ilişkiyi saptamıştır. Aynı zamanda kalın bağırsak, pankreas, yemek borusu, safra yolları, yumurtalık, rahim, tiroit, prostat, lenf kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Şeker hastalığı, lipid yüksekliği, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, inme, polikistik over gibi hastalıklar üzerinde de etkisi bulunmaktadır. En son araştırmalarda Alzheimer ile bağlantısı olduğu da saptanmıştır.

İnsülin direnci nasıl tedavi edilmelidir?

Hastalığın tedavisi için öncelikle bunu oluşturan etkenlerin belirlenmesi ve bunların tanınması gerekir. Yaşam tarzında değişiklik, düzenli egzersiz programı, kalorilerin harcanması, vücutta bulunan yağ oranının düşürülmesi ve sağlıklı beslenme koşullarının yaratılması gerekir. Kişilerde sağlıklı beslenme ve egzersiz programlarının uygulanmasıyla insülin direnci %60 oranında iyileştirilebilmektedir. Bu aşamada ilaç tedavisi ile destekleyici çalışmalar yapılabilir. Fakat tek başına ilaç tedavisi uygulanması insülin direncini tedavi etmez. Kişilerin düzenli bir şekilde spor yapması durumunda insülin direncinin olmaması gerekir. Bu durumda rahatsızlığı yaşayan kişilerin genetik açıdan taranması gerekir.
" } ] }