{ "title": "İnsülin Direnci Diyeti", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/insulin-direnci-diyeti.jpg", "date": "19.01.2024 08:53:18", "author": "Yaban", "article": [ { "article": "
İnsülin direnci diyeti, beslenmede düşük glisemik indeksi olan karbonhidratların tüketilmesi esasına dayanmaktadır. Kişilerin kilo laması ve aldığı kiloyu verememesinin nedeni insülin direnci olabilir. İnsülin direncinin bir endokrin uzmanı tarafından değerlendirilerek, hangi besinlerin insülin direnci oluşturduğu belirlenmelidir. İnsülin direncinin tedavi edilebilmesi için metabolizma diyeti yapılması gerekir. İnsülin direnci çeşitli kan testleri yapılarak belirlenmektedir. Aç karnına yapılan kan testiyle insülin ve kan şekeri ölçülür. Bu test sonrasında kan şekeri normal sayılan 100 'ün altında, insülin ise yüksek çıkıyorsa bu durumda insülin direnci oluştuğu düşünülür. Kan şekeri 100 'ün üzerinde ve insülin yüksek olduğunda ise insülin direncinin var olduğu belirlenir. Uygulanan diyetin hedefi, kişilerdeki insülin direncini kırmaktır. Bu sağlandığı takdirde kilo vermek kolaylaşacak, reaktif hipoglisemi atakları azalacak ya da yok olacaktır. Şeker hastalarının tedavisini kolaylaştıracaktır. Hastalarda trigliserit seviyelerini dengeleyecek, insülin seviyesi azalacağından yorgunluk, ödem, terleme gibi şikâyetler ortadan kalkacaktır. Uzun dönemde kanser gibi daha ciddi hastalıklardan korunmayı sağlayacaktır.

İnsülin direncinde diyet tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nedir?
İnsülin direnci diyetinin etkileri nasıl olur?

İnsülin direnci diyetinde glisemik indeksi düşük olan gıdaların tercih edilmesi, kişilerin kilo vermesini önlediği gibi halsizlik, enerji kaybı ve uyku bastırması gibi etkileri de ortadan kaldırır. Kalp hastalığı, Tip 2 diyabet, tansiyon ve kanser türlerinin oluşumunu engelleyebilir. Kişilerin acıkma nöbetlerine engel olur, iyi uyku uyumalarına yardımcı olur.

İnsülin direnci diyeti kimlere faydalı olur?
" } ] }