{ "title": "İnsülin Direnci Değerleri Kaç Olmalı", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/insulin-direnci-degerleri-kac-olmali.jpg", "date": "20.01.2024 00:06:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İnsülin direnci değerleri kaç olmalı, insülin değerleri kontrol altında olmadığı sürece yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir unsurdur. İnsülin bilinen adıyla kan şekeri değerleri her zaman normal seviyelerde olmalıdır. İnsülin değerleri kişinin yapısı, bağışıklık sistemi, beslenme tarzı gibi etkenlerle doğru orantılıdır. İnsülin direnci meydana geldiğinde kan şekeri karaciğere, yağ ve kas hücrelerine daha zor girer. Bu sebeple kanda insülin birikmeye başlar. Pankreas ise hücrelerin insülin ihtiyacı karşılayabilmek için insülin üretimini arttırır, dolayısıyla daha fazla çalışır. Bu pankreasın zaman içinde yorulmasına ve insülin üretme kabiliyetinin ortadan kalkmasına kadar gider. Vücutta üretilen insülinin gerektiği gibi kullanılamaması durumunda insülin direnci ortaya çıkar. Bu durum fazla kilo, polikistik over sendromu, bel çevresinde kalınlaşma, ileri yaş, hareketsiz yaşam gibi etkenler sonucunda gelişebilir. Dolayısıyla kişilerde sabah yorgunluğu, gece tatlı yeme isteği, halsizlik, öğleden sonra uyuma isteği gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yüzden insülin direnci değerleri normal seviyelerde olmalıdır.

İnsülin direnci değerleri kaç olmalı, normal değerler nedir?

İnsülin direnci ortaya çıktığında, kandaki insülin miktarı artar. Normal insülin değeri olarak kabul edilen 100 mg / dl oranının kişilerin kendi yapısına göre farklılık göstereceği de düşünülür. HOMA testi yardımıyla kontrol edilen insülin direnci değerlerinin 2,5 ve üzeri bulunması halinde kişide insülin direnci gelişmeye başladığı kabul edilir. Bu sonuçla kişinin beslenmesine dikkat etmesi ve insülin direncine neden olan etkenin tedavisine başlanmalıdır. İnsülin direnci ölçümü sayesinde gereken önlemler alınabilir.

Açlık insülin değeri ne olmalıdır?
Bu nedenle açlık insülin değerleri iyi takip edilmelidir. Bu insülin direnci değerleri hakkında da bilgi sahibi olunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda genel sağlık üzerine pek çok olumsuz etkilerin önlenmesinde önemlidir.

İnsülin direnci değerleri kaç olmalı, nasıl belirlenmelidir?

İnsülin direnci oluştuğunda, kan şekeri yani insülin seviyesi yüksek olur. Dolayısıyla kişilere şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle insülin direnci değerleri için bazı testler yapılmalıdır. Bunların arasında en fazla kullanılanı HOMA testidir. HOMA testi insülin direncini tespit etmeye yardımcı olur. Testin yapılması için geceden 10-12 saatlik açlık gerekir. Sabah alınan kan örneğiyle test kolayca yapılır. Testte çevre dokuların insüline verdiği tepki değerlendirilerek sonuç alınır. İnsülin direnci varlığında, kan glikoz düzeyinin normal olması için insülin üretimi artar. HOMA testiyle 2,5 ve üstünde bir sonuç alınırsa, insülin direncinin başladığı tespit edilir.
" } ] }