{ "title": "Hamilelikte İnsülin Direnci", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/hamilelikte-insulin-direnci.jpg", "date": "18.01.2024 22:34:14", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Hamilelikte insülin direnci; insülin hormonunun vücutta çeşitli etkileri vardır. Başlıca etkisi kan şekerinin düzenlenmesidir. İnsülin vücutta protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında rol alır. İnsülin direnci, insülin hormonunun dokularda etki göstermesine karşı olan direnci ifade eder. İnsülin kas ve diğer bazı dokularda kandaki şekerin doku hücrelerinin içerisine girmesini sağlayacak şekilde etki gösterir. İnsülin direnci artması halinde doku içerisine geçemeyen şeker kanda birikir. Kan şekeri fazla yükselir. Diyabet hastalarında kan şekeri yükselmesi bu şekildedir.

Hamilelik döneminde hormonal nedenlerden dolayı insülin direncinde artış olur. Gebeliğin 24-28 haftaları arasında insülin direnci en yüksek seviyesindedir. Bu sebepten dolayı 50 gram glikoz yükleme testi bu haftalarda yapılır. Bu testte yapılması gereken, bir gece aç kalmanın ardından bir şişe içerisinde özel glikoz karışımı içmeniz gerekir. Bu içecek tatlı, gazsız soda lezzetindedir. Hamile kadının öğürmesini engellemek için içeceğin soğuk olması, pipetle içilmesi daha doğrudur. İçeceğin vücuda hızlı girmesi ve orada kalması çok önemlidir. Bir saatin ardından glikoz testi yüksek çıkarsa 3 saatlik bir teste daha tabi tutulacaktır. Bu uygulama sadece insülin direnci olanlarda değil, bütün hamile kadınlara yapılmaktadır.

Anne adayının kilolu olması insülin direncinin yükselmesine katkıda bulunur. Aşırı kilolu gebelerde gebeliğe bağlı şeker hastalığı daha sık görülür. Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile kilo alımının önlenmesi durumunda gebelikte insülin direncinin azaldığı görülmüştür. Son yıllarda gebeliğe bağlı şeker hastalığının 2 katına çıkması hamileliklerin daha kilolu geçmesi ile ilgilidir.

Hamilelik, metabolik sistem mekanizmalarında değişikliğe yol açmaktadır. Bu değişiklikte yağ dokusunda ve insülin direncinde artışa neden olur. Bazı plasental hormonal düzeyler hamilelikte anne metabolizmasını bebeğin beslenmesi için değiştirmeye çalışırlar.

Human plasental laktojen: Hamilelikte insülin direnci artışında en iyi bilinen hormondur. Hamilelikte hPL düzeyi yaklaşık 30 kat artar. Gebelik boyunca pankreastan insülin salınımında ve periferal insülin direncinde artışa sebep olur.

Human plasental growth hormonu: İnsan plasental büyüme hormonudur. Bu hormon gebelikte düzeyi yaklaşık olarak 8 kat artar ve hPL gibi insülin direncinde artışa sebep olur.

Hamilelikte insülin direncini ilaçla tedavi etmek mümkündür. En çok kullanılanı metformin içeren ilaçtır. Bu ilacı hamilelik sürecince kullanılabilir ama bazı doktorlar kullanıma izin vermemektedir. Hamileliğin sonlarına doğru bu ilacın bırakılması önemlidir.
" } ] }