{ "title": "Çocuklarda İnsülin Direnci", "image": "https://www.insulindirenci.gen.tr/images/cocuklarda-insulin-direnci.jpg", "date": "21.01.2024 17:43:18", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Çocuklarda insülin direnci, yanlış beslenme ve hareketsiz yaşamın tetiklediği insülin direnci, hızlı kilo almanıza yardımcı olur ve yaptığınız diyete rağmen kilo vermemeye neden olabilir. Erken fark edilmezse sonrasında gizli şeker, obezite ve tıp 2 diyabet rahatsızlığı görülmektedir. Günümüzde neredeyse her iki kişiden birinde bu rahatsızlığın görüldüğü belirtiliyor. Orta yaşın üstünde görme ihtimalimiz daha yüksek olmakla beraber çağımızda artık ilkokul yaşındaki çocuklarda da ne yazık ki insülin direnci rahatsızlıklarına rastlanıyor. Çocuklarda insülin direnci vakalarının en önemli nedeni olan hareketsiz yaşamın beraberinde gelen telefon ve bilgisayarlara bağımlılık ve kantinlerde satılan sağlıksız yiyecekler olduğu vurgulanıyor.

Çocuklarda insülin direnci rahatsızlığında kimler risk altında
Çocuklarda insülin direncinin belirtileri nelerdir?
İnsülin direnci olan bir çocuk nasıl beslenmeli

İnsülin direnci olan çocuk ergenlikte büyümeyi engellemeyecek, yasa uygun kalori içeren, protein, yağ ve karbonhidratın dengeli olduğu bir beslenme listesi yapılmalı. Bu listenin içinde doymuş yağ oranı düşük olmalı. Basit şeker bulunan içecek ve yiyecekler yüksek kalorili fast food gıdalar yenmemeli, bunun yerine tam tahıllı ekmek ve lif oranı yüksek meyve, sebze ve bakliyat gibi gıdalar tercih edilmeli mesela hazır meyve suyu yerine taze meyve günde 2-3 porsiyon yemeli, pirinç pilavı, makarna, hamur işleri, tost, muz ve şekerli içecekler sıklıkla yenmemeli. Atıştırmalık yiyeceklerin yüksek kalorili olmayanları yani kuruyemiş, ayran, yoğurt gibi gıdalar olmasına dikkat edilmeli.

Çocuklarda insülin direncinin tedavi yöntemleri nelerdir?

İlk olarak beslenmenin düzenlenmesi ve spor ile kilo kaybı önerilir. Diyetteki karbonhidrat veya hiperin sülinizmi arttırıyor. Yağ asitlerinin oksidasyonunu azaltarak trigliserit yükselmesine neden oluyor. Egzersiz kilo kaybından bağımsız olarak da insülin duyarlılığını arttırır. Kalp damar hastalığı, tansiyon yüksekliği olanlar orta şiddette yürümeli koşu, bisiklete binme, yüzme, ip atlama ve dans etme gibi eylemleri günde 30-60 dakikalık olacak şekilde yapmalı. Egzersiz yorgunluğu ile insülin duyarlılığı arasında ilişki yoktur.
" } ] }